Alevi Bektaşi Federasyonu, Alevi Vakıflar Federasyonu, Alevi Dernekler Federasyonu, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Alevi Kültür Dernekleri tarafından yapılan açıklama;
Basına ve Kamuoyuna
2013 yılında yaşadığımız Gezi Parkı ve sonrasında gelişen, ülkedeki baskıcı siyasi iktidara karşı protestolar ve gösterilen direniş meşrudur. Biz bu davada yargılananın Gezi Parkı veya protestolar olmadığının farkındayız.
Verilen hüküm, ne Gezi direnişi, ne de şahıslaradır:Hüküm, Türkiye adalet sistemine bir bütün olarak verilmiştir.
Adalet sistemimiz siyasi iktidar tarafından tümüyle tahakküm altına alınmıştır. Yargılamalar, AKP’li yıllarla birlikte başlayan Türkiye adalet sistemindeki yeniden yapılandırma ve dönüştürmenin bir uzantısıdır.
Verilen kararlar hukuki olmanın uzağında, temel insan haklarıyla bağdaşmaz durumdadır. Türkiye’de hukuk, artık hakimlerin kararlarının uzağında, siyasilerin kararlarıyla işletilen bir kurum olmuştur.
AKP, Türkiye’nin ilerici kurumlarını ve unsurlarını tasfiye ederken hep siyasi davaları kullanmıştır. Ancak bugüne kadar yürüttüğü siyasi davaların hepsi çökmüştür. Bugün biz şunu görmekteyiz ki, bu dava da çökecektir.
Gezi direnişi ve bugün tutuklanan insanlar Türkiye halkının bilincinde zaten aklanmıştır. Ancak onları mahkum eden AKP iktidarı gerek halk gerekse hukuk nezdinde hiçbir zaman aklanmayacaktır.
Haksız ve hukuksuz bütün kararların karşısındayız. Gezi yargılanamaz!