HIDIRELLEZ KUTLU OLSUN
Hıdırellez günü bütün canlı varlıkların taze bir hayata kavuşacağına inanılır. Taze bahar günleri yetişen çiçekleri ve bitkileri yiyen hayvanların (koyun ve kuzu) insan bedenine sağlık, gençlik ve canlılık vereceğine inanılır. Bu hikmetlerinden dolayıdır ki Anadoluda yaşayan Alevi inancında ki halk katmanlarıyla diğer inançtan olan bir kesim halk arasında çeşitli yerleşim birimlerine, Hızır Çeşmesi, Hızır Ayağı, Hızır Dağı, Hızır Ziyareti, Hızır Geçidi diye adlandırılan binlerce mıntıka ve yer ismi vardır.
Hızır ve İlyas iki kardeştir. Halk arasında bunlardan birinin Karalar`da hakim olduğu, diğerininde Deryalar üzerinde hakim olduğu söylencesine kuvvetle inanılmaktadır. Onun için Alevilerin dua ve gülbenklerinde bu isimler söylendiğinde hep birlikte niyaza edilir.
Geçmişte 5-6 Mayıs günleri Hıdırellez gecesi dibine talih çömleği konulan gül dallarına asılmış olan elbiseyi, gömlek ve baş örtüsünü giyenlerin sıhhatlerinin düzeleceğine, vücutlarının kuvvet bulacağına inanılır. Bu kutlamalar halen Eskişehir yöresinde azalmış olsada Isparta civarlarında, İzmire bağlı Bergama ilçesinde, İstanbul ve Bursa yörelerinde, Balıkkesir ve çevresinde bu gelenekler halen yer yer coşkuyla halk tarafından yaşanmaktadır. Bu maksatla kırlarda eylenerek gezen halk, kısmetlerinin açılacağına, işlerinin iyi gideceğine niyetlerinin olacağına inanırlar. Bu maksatla kırlarda toplanan çiçekler kaynatılarak içilir. Hatta yukarıda ismi geçen yörelerde, özellikle Erzurum ve Kars yörelerinde kaynatılan çiçeklerin suyundan kim kırk gün yıkanırsa gençleşip güzelleşeceğine inanılır.
Genç Alevi Ozanı inancımızda Hak diye bilinen Hızırı şöyle çağırıyor…
Haksın ve Hakkın varlığı
Aydınlat bu karanlığı
Zalime göster darlığı
Yetiş ya Bozatlı Hızır
İsyani gönül katında
Hem Derviş hem Pir zatında
Hem zahir hem batında
Yetiş ya Bozatlı Hızır
5-6 Mayıs Hıdırellez günlerinin bütün insanlara sevgi, sağlık, huzur ve barış getirmesini dileriz.