İKRAR – Yazın devam eden yüksek sıcaklıkların izleri kışın yaklaşması ile daha göz önünde olmaya başladı. Dersim’de Munzur Suyu’nun debinin son 87 yılın en düşük seviyesinde olduğu ve bu gidişle de suyun kuruma riski ile karşı karşıya olduğu belirtildi. Fırat ve İnönü Üniversitelerinden gelen bilim insanların incelemeleri de korkunç tabloyu daha da göz önüne çıkardı. Munzur Suyu alarm veriyor.
Son bahar yağışlarının da gecikmesi ile birlikte Dersim’de kuraklık çok daha net hissediliyor. Dersim ile özdeşleşmiş olan Munzur Suyunun debi son 87 yılın en düşük seviyelerinde olduğu belirlendi. Türkiye’de kar yağışının en fazla olduğu görüldüğü bölgelerin başında gelen ve her kış mevsiminde Munzur Dağları’na en az 4 metreye varan kar kalınlığına rağmen, bu yıl sadece Munzur Dağları’nın yüksek kesimlerine sadece 1 metre kar yağması, kuraklık tehlikesine yol açtı. Kar ve dere sularıyla beslenen Munzur nehri, debisi çok yüksek olduğu için her yıl birçok kişi nehrinin azgın sularına kapılarak boğulup hayatını kaybediyordu. Geçen yıl bu mevsimde 2 kardeş Munzur nehrinde karşıdan karşıya geçerken azgın sulara kapılarak hayatlarını kaybetmişti. Şu günlerde ise yaşanan kuraklık nedeniyle debisi tarihinin en dip seviyesine düşen Munzur’da yürünerek karşıdan karşıya geçile biliniyor.
TÜRKİYE’NİN EN UZUN RAFTİNG PARKURUNDA KURAKLIK NEDENİYLE RAFTİNG YAPILAMIYOR
Geçtiğimiz yıllarda Türkiye ve Dünya rafting şampiyonalarına ev sahipliği yapan kentte, Munzur Vadisi Milli Parkı’ndan geçen Munzur Çayı’nın 36 kilometrelik bölümü çalışmalar sonrası uluslararası rafting parkuru ilan edilerek Türkiye’nin en uzun rafting parkuru oldu. Günübirlik gezilerle Elazığ başta olmak üzere Bingöl, Diyarbakır, Bingöl, Hakkari, Erzincan, Malatya, İstanbul, İzmir gibi çeşitli illerden kentte gelen ziyaretçiler, Munzur çayında rafting yaparak eğlenceli zaman geçiriyordu. Su debisinin düşmesinden dolayı nehir yatağındaki taşların gün yüzüne çıktı ve bölgede şuan rafting yapılamıyor.
Munzur nehrinde rafting organizasyonları yapan Ali Gündoğan, Munzur çayının debisinin düşmesinden dolayı rafting yapamadıklarını belirterek, “2013 yılından beri Tunceli’de rafting organizasyonluğu yapıyorum. Munzur nehrinin debisinin bu kadar düştüğünü ilk defa görüyorum. Geçen sene Kasım ayının sonuna kadar rafting yapıyorduk fakat şuanda yapamıyoruz. Gün geçtikçe daha kötü olmaya başlıyor. Kuraklıkta inşallah bundan sonra devam etmez. Önümüzde ki yılların suyun daha bol olup, rafting ve adrenalinin yüksek olabileceğini umut ediyoruz. Suyun debisinin düşmesiyle kayaların ortaya çıkması, botların kayaların üstüne çıkması insanları hem daha eğlencesiz bir ortam sunmasından dolayı insanlar tercih edemiyor. Botlar suyun altındaki küçük kayalara sürtmesinden dolayı hem botlarımıza zarar veriyor hem de eğlencesi kaçıyor” dedi.
‘İLK KEZ BU KADAR SEVİYENİN DÜŞTÜĞÜNE ŞAHİT OLUYORUM’
Hırçın suyundan kaynaklı her yıl vatandaşların boğularak öldüğü Munzur çayının debisinin uzun yıllardır bu seviyeyeye düşmesini şaşkınlıkla karşılayan Hüseyin Tanrıverdi, “Söylenenlere göre 1934 yıllarında Munzur bu seviyeye düşmüş, bir de içinde bulunduğumuz yıl bu hale geldi. Çünkü eskiden karşıdan karşıya akıntıdan dolayı geçemiyorduk. Genelde yüzerek zorla geçiliyordu şimdi insanlar karşıdan karşıya yürüyerek geçebiliyor. Ben 52 yaşındayım, bunun 45 senesini çok iyi hatırlıyorum. Munzur’un seviyesinin ilk kez bu kadar düştüğüne şahit oldum. Çünkü eskiden öyle hırçın bir akıntısı vardı ki karşıdan karşıya geçince su insanları alıp götürüyordu. Çoğu insanda bu durumdan dolayı boğularak yaşamını yitiriyordu. Yani Munzur, her sene bir çok can alıyordu. Munzur’un bu sene kuraklıktan dolayı bu kadar düşmesi bütün Dersimlileri gerçekten kaygılandırarak üzüyor. Biz yıllardır burada oturuyoruz, bu suyun böyle sessiz ve sakin akmasına alışamadık” diye konuştu.
HABER MERKEZİ